
George Simion și Călin Georgescu. Inquam Photos / Alex Nicodim
08/05/2025
La aproape un an de la lansare, „Planul Simion” a fost înlocuit de „Turul 2 înapoi”. Ce s-a întâmplat cu promisiunea AUR de a construi case ieftine pentru toți românii
În vara anului trecut, George Simion le promitea românilor că, dacă va fi ales pentru funcția de șef al statului, va construi 1 milion de apartamente noi.
„Case doar la 35.000 de euro!”, promitea atunci candidatul AUR la președinție. Propunerea făcea parte din așa-numitul „Plan Simion”, programul de guvernare propus de partid pentru campaniile electorale din 2024.
Aproape un an mai târziu, promisiunea caselor ieftine a dispărut aproape complet din mesajele politice transmise de liderii AUR. Propaganda din acest an pare să fie doar despre presupusa nedreptate care i s-ar fi făcut lui Călin Georgescu odată cu anularea alegerilor din 2024, iar „Planul Simion” a fost înlocuit de „turul 2 înapoi”.
„A fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acțiunii. Dacă spuneam case în programul ANL pentru toată lumea la 35.000 de euro, nu credea nimeni, că nu ai acces la ANL”, recunoaște Simion într-un interviu televizat acordat recent.
De la „locuințe noi” la „turul 2 înapoi”
„Planul SIMION urmărește să răspundă nu doar nevoii imediate de apariție pe piață a locuințelor accesibile pentru români, ci și dezvoltării armonioase a comunităților din care aceștia fac parte. Astfel, noile cartiere nu vor fi doar blocuri de apartamente, ci ne propunem să construim zone rezidențiale moderne, sistematizate, planificate”, promitea AUR în 2024, în programul de guvernare propus de partid pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.
Deși catalogat drept „nerealist” în spațiul public românesc, PressOne atrăgea atenția că soluția ca statul să se implice mai activ în construirea de case/apartamente nu este deloc nouă și că, de-a lungul deceniilor, a fost implementată cu succes de mai multe guverne de stânga din Occident - care au reușit, în felul acesta, să rezolve (cel puțin temporar) criza locuirii.
Tot atunci arătam că unul dintre principalii artizani ai planului Simion a fost Marius Dorin Lulea, „omul cu banii din AUR” și acționar în mai multe companii care au construit ansambluri în imobiliare pe raza județului Ilfov.
„Da, există un conflict de interese, că în loc să-mi vând eu casele, vindem case ieftine”, glumea Lulea în urmă cu un an, când era întrebat de PressOne dacă nu există un potențial conflict de interese între activitatea lui politică și cea antreprenorială.
Între timp, după anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, construirea a 1 milion de locuințe la prețuri accesibile n-a mai părut să fie o prioritate pentru Lulea și ceilalți lideri AUR. Reamintim că George Simion a ieșit pe locul 4 în primul tur al alegerilor respective, fiind detronat, ca reprezentant al electoratului suveranist, de Călin Georgescu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
De atunci, „planul Simion” a fost unul singur: de a supraviețui politic înfrângerii și de a se lipi, prin toate mijloacele, de imaginea câștigătorului surpriză din primul tur.
„Am un singur obiectiv în cursa prezidențială: revenirea la democrație!”, declara George Simion în martie 2025, după ce o nouă candidatură a lui Călin Georgescu a fost respinsă de BEC. Practic, „Planul Simion” s-a transformat în „turul 2 înapoi.”
Dispariția subiectului se vede și-n mesajele difuzate de partid pe canalele sale social media. Pe Facebook și Instagram, de exemplu, „Planul Simion” a existat anul acesta doar ca un hashtag pierdut printre multe alte hashtaguri, conform datelor Meta privind reclamele politice plătite de AUR. Postările despre planul propriu-zis se opresc undeva prin noiembrie 2024.
În 2024, liderii AUR cu interese imobiliare se foloseau de tragedia unei pensionare pentru a arăta cât de fezabil este „Planul Simion”
Anul trecut, pe lângă Marius Dorin Lulea și George Simion, printre promotorii planului se regăseau și alte nume grele din partid, mai toate cu interese în zona imobiliară: deputata Gianina Șerban și deputatul/afaceristul Mohammad Murad sunt doar cele mai vizibile exemple.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
5 eșecuri și situații incredibile din ultimul Raport DIICOT despre substanțele interzise
Cifrele din ultimul raport al procurorilor anti-mafia (DIICOT) confirmă, din păcate, cât de mare nevoie are România de continuarea analizelor critice în acest domeniu. Statul român se adâncește și mai tare în propria ineficiență - împotriva consumului de droguri, înspre beneficiul marilor traficanți.
Cei doi sunt protagoniști, alături de George Simion, într-o serie de clipuri postate pe Youtube prin care AUR vrea să le demonstreze cârcotașilor că poate construi o casă ieftină în doar 12 zile. În acest scop, cei trei se folosesc, în septembrie 2024, de tragedia unei femei din Călugăreni (județul Giurgiu) căreia i-a ars jumătate din casă.
„Sunt pensionată pe caz de boală. Sunt operată pe creier.” „Pentru?”„M-a bătut bărbatul. Am avut un bărbat foarte rău, gelos, bețiv, avea toate calitățile.” „Stați liniștită, că nu toți bărbații sunt așa, să știți”, o asigură Simion, promițându-i că va găsi o soluție pentru problema ei.
Soluția: o casă de 60 de metri pătrați utili (80 construiți), construită cu doar 31 de mii de euro și în doar 12 zile. Operațiunea e documentată de-a lungul a 12 clipuri postate pe Youtube în care Mohammad Murad joacă rolul de „șef de șantier”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Astăzi, când vorbim noi, un teren cu autorizație de construcție deja luată are valoare dublă pe piață decât unul care nu are autorizație. Dublu înseamnă șpăgile, birocrație, timpul, puterea primarilor de a spune «da» și «nu»”, a plimba oameni, a-și bate joc de ei - toate lucrurile astea se plătesc. (...) Dacă nu există această birocrație, o dăm la o parte, și folosim toate materialele românești, care sunt cele mai bune, plecăm de la fundație, folosim fierul, folosim scândura românească, folosim cărămida (...) totul înseamnă o casă care are în jur de 80 de metri construiți și un cost (...) ce nu va depăși suma de 32 de mii de euro”, îi explică Murad deputatei Gianina Șerban, în timp ce muncitorii din subordinea lui trudesc de zor la fundație.
Marius Dorin Lulea (stânga) și George Simion (dreapta), la o dezbatere despre protejarea patrimoniului național. Sursă: George Călin/Inquam Photos
La vremea aceea, Mohammad Murad (devenit între timp deputat AUR) era acționar principal al Triumf Construct SA, companie din lumea construcțiilor care în 2023 a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 15 milioane de lei și care figurează în Registrul Comerțului cu capitaluri proprii în valoare de peste 200 de milioane de lei. Din această ipostază, Murad a fost vizat alături de mai mulți parteneri de un dosar penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
„Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au închis acum câteva zile, adică în septembrie 2024, un dosar penal deschis acum zece ani, adică în 2014, dosar în care făceau cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani în legătură cu modul în care s-au realizat reabilitările la câteva blocuri din zona Unirii din București”, arată publicația newsonline.ro.
Gianina Șerban are la rândul ei interese în domeniul imobiliar. Potrivit declarației de avere, soțul ei, Șerban Adrian-Mihail, administrează 2 firme de construcții: Serban Residential Construct și Green Residential Construct. Conform datelor de la Registrul Comerțului, cea din urmă a fost fondată de ambii soți, înainte ca Gianina Șerban să fie aleasă pentru prima oară în Parlament.
„Firma soților Șerban, Green Residențial Construct, se ocupă cu construcția locuințelor în localitatea ilfoveană Cornetu. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de peste 1,82 milioane lei și un profit de peste 1,31 milioane lei cu un număr mediu de 12 angajați”, arăta Newsweek România în decembrie 2020. Unul dintre ansamblurile lor, Green Residence, a fost ridicat în ultimii ani într-o zonă mărginașă, cândva populată doar de case, a Sectorului 5.
Deputata AUR a promovat planul Simion (mai ales componenta privind locuințele ieftine) pe pagina personală de Facebook până la finele verii trecute. Pe canalul de Youtube al lui George Simion, în cadrul seriei despre casa ridicată (din bani donați de membrii AUR, spune Simion) în 12 zile, ea este cea care-i ține la curent pe simpatizanții partidului cu stadiul lucrărilor.
„Deși am văzut în presă, am văzut în mediul online, chiar și la TV, persoane care fac afirmații nedemonstrabile, că nu se poate o casă, că la primul vânt își ia zborul. Nu, v-am arătat de la început etapele construirii acestei locuințe. (...) Este o casă așa cum poate și-ar dori foarte mulți români, așa cum merită să aibă orice familie de români”, susține Șerban în episodul 8 al seriei.
„Te duci cu domnul Murad, identificați teren”
În ultimul episod, George Simion reapare în peisaj pentru a proclama, în cadrul unei conferințe de presă ținute în fața noii case, victoria planului care-i poartă numele. Reușita de a construi o casă atât de repede, cu mai puțin 35 de mii de euro, demonstrează că propunerea milionului de locuințe/apartamente ieftine este cât se poate de realistă, argumentează liderul AUR.
„Cum spuneau ei, că nu se poate să construiască apartamente Simion de 2 camere la 35 de mii de euro, 50 de metri pătrați. În 24 de ore arătăm că am putut și casă, care e mai greu de construit la prețul ăla.
Sunt foarte mulți cei care s-au îndoit de posibilitatea de a construi apartamente, blocuri, cartiere noi, conform planului Simion, măsura legată de apartamente, de locuințe. Au spus că nu este posibil, chiar dacă statul pune la dispoziție terenul, se ocupă ca respectivele blocuri de locuințe să fie racordate la utilități, să aibă infrastructura necesară. Am vrut să arătăm, totodată ajutând o familie care avea nevoie, că se poate”, se laudă liderul AUR.
Reamintim că locuința respectivă a fost construită în mediul rural, pe un teren care aparținea deja beneficiarei.
Subiectul locuințelor ridicate rapid și cu bani puțini este exploatat și-n contextul inundațiilor care au afectat comuna Pechea din județul Galați, când Simion, Murad și alți lideri ai partidului cumpără un teren din localitate și construiesc case pentru sinistrații rămași fără locuințe.
„N-ai teren în comunitate? Nu ai teren? Dă-l pe al tău pentru că ai 10 terenuri pe declarația ta de avere. (...) Te duci cu domnul Murad, identificați teren. Noi azi începem construcția de case”, se rățoiește Simion, în aceeași perioadă, către primarul comunei.
O simplă „formă de marketing”
Astăzi, multe luni mai târziu, prezidențiabilul AUR încearcă să minimizeze promisiunile ambițioase prevăzute în Planul Simion, pe care le cataloghează drept o simplă „formă de marketing, de promovare”. Astfel, într-un interviu acordat recent televiziunii Digi 24, Simion recunoaște că rolul lui a fost de a atrage atenția presei și de a sparge „blocada informațională”.
„Sunt oameni care n-au înțeles despre ce e vorba și nici nu le-am făcut vreo propunere să le dau case. Era vorba despre locuințe la prețuri accesibile, despre locuințe sociale, parte a unui program de guvernare. A fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acțiunii, că dacă spuneam «case în programul ANL pentru toată lumea la 35.000 de euro» nu credea nimeni, că nu ai acces la ANL”, argumentează Simion.
Anul trecut, însă, președintele AUR îi îndemna pe doritori să semneze pe site-ul „planulsimion.ro” un „contract” în care aceștia își puteau alege inclusiv tipul de apartament dorit - 2 camere (35 de mii de euro), 3 camere și 4 camere - mesajul implicit fiind că el și AUR sunt cei care le garantează case ieftine oamenilor, nu ANL sau statul român în general.
„Peste 40.000 de români din zeci de orașe ale țării, dar și din Diaspora, au semnat contracte de înscriere în Planul Simion. Atât prin contract, cât și în mai multe rânduri, i-am asigurat pe semnatarii înțelegerii că dacă nu îndeplinesc măsurile în termenele asumate voi demisiona din funcţia de şef de stat”, se arată într-o variantă revizuită a planului publicată în noiembrie 2024.
Promisiunea caselor ieftine este cea care i-a convins pe membrii unor comunități defavorizate - precum cea din Pata Rât (Cluj) - să-l voteze pe George Simion în turul 1 al alegerilor prezidențiale din mai 2025.
„Aici, așa-numitul Plan Simion de repartizare către populație a unor locuințe la prețul de producător de 35.000 euro reprezintă realmente o promisiune care arde. E ceea ce oamenii din Pata Rât își doresc cel mai mult, e lucrul după care tânjesc: niște condiții decente de trai departe de rampa de gunoi a orașului”, arată PressOne într-un reportaj publicat cu puțin timp înainte ca liderul AUR să spună că a fost doar schemă de marketing/promovare.
Simion și „rechinii” care vor să „deblocheze” Bucureștiul
Schemă de marketing (în valoare de aproape un milion de euro, potrivit snoop.ro) sau nu, rămâne realitatea că George Simion s-a înconjurat în AUR de afaceriști din zona imobiliară care s-au implicat activ în acțiunile și politicile partidului. 47 dintre ei au fondat, începând cu 2023, o firmă de proiectare în construcții intitulată „Design and Build Corporation SA”.
„Este o afacere care trebuie dezvoltată la nivel național și nu are nicio legătură cu partidul AUR”, declara Marius Dorin Lulea pentru G4 Media, deși pe lista acționarilor figurau inclusiv reprezentanta legală a partidului și trezorierul său de atunci.
Apropierea dintre Simion și interesele imobiliare reiese și din felul în care politicianul îl acuză astăzi pe Nicușor Dan, asemenea liderilor coaliției PSD-PNL, că ar fi „blocat Bucureștiul”.
„Competitorul meu electoral cu care sper să am șansa să dezbat cât mai repede, a frânat dezvoltarea imobiliară în București și investițiile. Foarte mulți investitori au migrat către Sofia, către Varșovia”, susține Simion într-un interviu acordat după primul tur al alegerilor.
10 minute mai târziu, în cadrul aceluiași interviu, liderul AUR avea să-și amintească cu zâmbetul pe buze de vremurile în care el și Nicușor Dan protestau, cot la cot, împotriva unor proiecte imobiliare „megalomanice” din perioada administrației Videanu.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this